
Çanakkale ve Troas Bölgesi
2021 yılının ikinci yarısında, sabrında bir sonu var, Pandemi koşullarında gezmeyi öğrenmemiz gerekir, Hayat Eve Sığar da dostlardan, gezilerden uzak kalarak buna yaşamak mı denir diyerek tekrar yola düştük.
Beş yıldır fırsat bulup gidemediğimiz Çanakkale yöresine, geçmişte yaptığımız keşif gezileri formatında kendi başımıza bir gezi gerçekleştirdik. Truva, Alexandria Troas, Apollon Smitheion gibi pandemi döneminde kazı çalışmalarının yoğun olarak devam ettiği ören yerlerindeki gelişmeleri gözlemlemek, yeni açılan Truva Müzesi ve Opet tarafından Arkeo – Köy formatında düzenlenen Tevfikiye Köyünü görmek, hepsinden önemlisi de Çanakkale Savaşları konusundaki engin bilgisini her başvurduğumda cömertçe paylaşan, değerli dostum Yetkin İşçen ile uzun bir aradan sonra keyifli bir sohbet yapmak için program yaptık. edindiğimiz bilgilerle
Dört gün boyunca yüksek tempoda, bölgedeki tüm önemli ören yerlerini gezdik, en yetkili ağızlardan doğrudan edindiğimiz bilgilerle bilgi dağarcığımızı genişlettik, çok keyifli sohbetler yaptık, değerli kitaplarla kütüphanememizi zenginleştirdik. Bütün bunları sevgili dostlarımızla mutlaka paylaşmalıyız diyerek, Mayıs 2022 de bölgeye bir Gezi Kolu programı düzenleme kararını alarak evimize döndük.
Çanakkale ve çevresine yaptığımız geziye ilişkin anıları hazırlarken, bölgeye 2016 yılında Gezi Kolu olarak yaptığımız geziyi ve bu gezi sırasında Prof. Rüstem Aslan'ın kıymetli vaktini bize ayırarak paylaştığı bilgileri anımsadım.. 2005 yılında vefat eden Osman Hoca ( Prof. Manfred Korfmann) dan sonra Truva Kazıları başkanlığını üstlenen ve bu göreve gelen ilk Türk bilim adamı olan Prof Rüstem Arslan’ın anlatımıyla, Truva ve Troas Bölgesi 3000 yıl öncesine gitmişçesine gözümüzde canlanmıştı. Yine kendisini yönlendirmesiyle o yıllarda henüz arkeoloji çevreleri dışında bilinmeyen Alexandria Troas, Parion ve hala yeterince tanınmayan Topraklık Arkeoloji Parkını da gezmiştik.
Çok önemli bilgilerle ve keyifli anılarla döndüğümüz bu gezide kazandığımız bilgileri de bu son gezimizin notlarını hazırlarken kullandım, diğer güncellemelerle birlikte harmanlayarak paylaştım. Böylelikle antik Troas Bölgesine yapılacak bir gezi için eksiksiz bir yol haritası çıkmış oldu.
Troas bölgesi, zeytin, mermer ve şap gibi doğal zenginlikleri ve rüzgarın yönlendirdiği ticaret yolları üzerinde olmaktan kaynaklanan stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca tüm devletlerin ele geçirmek istediği bu uğurda çok çetin savaşların yapıldığı, çok kan döküldüğü bir yöre olmuş. Persler doğudan batıya, İskender de batıdan doğuya bu topraklardan savaşarak geçmişler. Anadolu halkının Helen istilacılarına karşı kaybettiği Truva Savaşı ise Roma'nın kuruluş efsanesine, Batı Medeniyetinin oluşumunda iz bırakan bir olay olmuş. Bu iz o denli derin olmuş ki, üç bin yıl sonra Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u aldığında, Atatürk ise Çanakkale Zaferi sonrası "intikamını aldık" diye içlerinde hissetikleri acıyı hafiflettiklerini ifade etmiler. Bu gezide Çanakkale Savaşları konusundaki bilgilerimizi de tazelemekten geri kalmadık. Yetkin İşçen dostumuzun yol göstericiliğinde Gelibolu Savaşının az bilinen ama çok önemli olayların gerçekleştiği alanlarını gezdik, aklımıza takılan soruları gündeme getirdik, bilgisinden faydalandık ve bilgilerimizi tazeledik. Mayıs 2022 gezimiz için de kendisinden tekrar birlikte olmak sözünü alarak ayrıldık.