
Laşet Tatil Köyü - Şavşat, Artvin
Şavşat ismi son yıllarda sosyal medyada yer almaya başlayan, bazı butik gezilerde de program içinde adı geçen yurdumuzun az bilinen cennet köşelerinden biri. TEMA Vakfının desteğiyle ismini duyuran Maçahel’den hiç de geri kalmayan, hatta bana göre doğa, tarih ve kültürü bir arada yaşamak istiyenler için çok daha cazip bir yer. Biz iki kez gittiğimiz Şavşat'tı biraz da kaldığımız Laşet Tatil Köyünün sağladığı konfor ve rahatlık nedeniyle sevdik.
Yaşımızın gereği olarak, doğal ve tarihi güzellikleri gün içinde gezdikten,keyfini çıkardıktan sonra, akşam tur dönüşü sıcak bir duş, rahat bir yatak ve dinlendirici bir uykuya ihtiyaç duyuyoruz. Eskisi gibi kamp hayatı sürdürecek fiziki kondisyonda olmadığımız açık. Laşet gezi sonrası konfor beklentilerimizi fazlasıyla sağlayan bir yer. Bu nedenle de nezdimizde Şavşat, derme çatma pansiyon irisi tesislerde konaklanan Macahel'den çok daha cazip, tercih edilen bir destinasyon durumunda.
Her gidişimde büyük bir keyif aldığım, ayrılırken neden daha fazla kalmıyoruz diye hayıflandığım Laşet tatil Köyünü bu özellikleri nedeniyle "önerilen tesisler" listeme aldım.
Laşet, yörenin kadim halkı Gürcü lisanında «Acı Su» anlamına geliyor. Tesisin otel ve lokantadan oluşan ilk bölümü Kars - Şavşat anayolu üzerinde Laşet Çayının kenarında yapılmış. Dolayısıyla isim oradan geliyor. Hemen yakınındaki Çermik Maden Suyu ise bölge halkının, aynı Erzincan’daki «Ekşi Su» gibi, «Acı Su» olarak adlandırdıkları bir kaynak. Bu tesis de güzel, eğer sadece yolu bölmek için bir gecelik kısa bir mola verecekseniz erişim olarak da kolay olduğu için burayı öneririm. Ama amacınız Şavşat'ı gezmek ise mutlaka Laşet'in Tatil Köyü bölümünde kalın. Umutamayacağınız bir deneyim yaşayacaksınız.
Laşet'in tatil köyü bölümü yola 11 Km. uzaklıkta Kocabey Köyü yakınlarında. Onsekiz müstakil bungalov ve bir sosyal tesisten oluşan bir yerleşke. Bungalov’larda iki yatak odası, bir hol, banyo bulunuyor. Her bungalovun önündeki teras / balkondan Kocabey köyünün yeşil çayırları ve ardında da Arşiyan, Genciyan ve Cin dağlarının karlı dorukları görülmekte. Akşamüstü gün batımında bu manzaranın verdiği sonsuzluk hissi, sessizlik ve bol oksijenli temiz hava, insanı bu dünyadan uzaklara, başka alemlere götürüyor.
Biz, Laşet’e hem kendi başımıza hem de grupla gittik. Tesisin kurucusu Mete Cem Çelik ile de tanıştık, sohbet etme, dostluk oluşturma olanağı bulduk. Mete Cem Çelik, Laşet'i AB fonlarından aldığı destekle ve çok özverili mesai harcayarak gerçekleştirmiş. Büyük yerleşim merkezlerinin uzağında kusursuz hizmet vermek için de yönetimi bizzat üstlenmiş.
Biz Laşet Tatil köyünü, Şavşatı, Yaylalarını, Karagöl’ü, Yaşlılar Yaşam Merkezini gezmek için üs olarak kullandık. Günü birlik turlar yaparak bu doyumsuz ve şaşırtıcı güzellikteki coğrafyanın her yönünü keşfettik. Toprak ve bozuk yollarda geçen yorucu günün ardından, sıcak duşumuzu alıp, tazelendik, yöresel lezzetlerle akşam yemeğimizi yedik, sohbet ederek büyük keyif aldık.
Laşet Bungalovları hakkında daha detaylı bilgi ve rezervasyon için tessin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
http://www.laset.com.tr/anasayfa.html